Dnes je 21. 12. 2025 a svátek má Natálie

Jak na křupavé bramboráky, které nejsou plné prázdných kalorií. Tajemství jedné ingredience navíc

Bramboráky jsou klasikou, kterou milujeme. Mohou nás však potrápit tím, že nechtějí držet pohromadě. Někdo si je pro změnu odpírá kvůli obsahu mouky nebo protože jsou mastné, a tudíž hůře stravitelné a bohaté na kalorie. Náš dnešní tip vám však pomůže na tato úskalí velmi jednoduše vyzrát.

Bramboráky a podzim

Bramborové placky se skvěle hodí právě pro sychravé podzimní období. Jsou totiž syté a kaloricky vydatné, díky čemuž organismu v chladném počasí dodají potřebné teplo a energii. To dobře věděli naši předci, kteří si brambory pěstovali jako základní potravinu na svých políčkách. Vůně smaženého bramboráku se stala symbolem podzimní sklizně, zimy a domácí pohody, kdy příprava bramboráků na kamnech vyhřála chladnou venkovskou kuchyň.

Bramboráky trochu jinak

Do bramboráků se klasicky přidává mouka. Stává se však, že placky při smažení nedrží dobře pohromadě nebo nejsou dostatečně křupavé. Pomoci s tímto problémem může přidání ovesných vloček, a to v poměru k mouce 1:1.

Proč právě vločky

Do bramboráků se ovesné vločky přidávají, aby nahradily část (nebo i celou) bílou mouku a plní hned několik důležitých funkcí:

  • Pojivo. Fungují jako výborné pojivo. Díky vysokému obsahu vlákniny (především beta-glukanů) dokážou skvěle nasáknout přebytečnou tekutinu z nastrouhaných brambor, která způsobuje, že se placky rozpadají.
  • Struktura. V porovnání s moukou dělají bramboráky křupavější a nadýchanější.
  • Výživa. Zajistí vyšší podíl vlákniny, bílkovin a stopových prvků než bílá mouka.

Recept na bramboráky s vločkami

Suroviny

  • 500 g syrových brambor
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g ovesných vloček (nejlépe jemně mletých)
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř, kmín, majoránka, česnek
  • Trocha tuku na smažení

Uvedené množství je přibližné, velmi záleží na vlastnostech brambor.

Postup

Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno a necháme několik minut odstát, aby pustily tekutinu. Tu pak vylejeme. Jsou-li brambory hodně vodnaté, vymačkáme je. Přidáme vejce, sůl, utřený česnek a koření a důkladně promícháme. Postupně přidáme větší část mouky a ovesných vloček. Těsto necháme 5 až 15 minut odstát. Vločky totiž potřebují čas, aby nasákly vlhkost a vytvořily pojivo. (Jemně mleté nasáknou rychleji než hrubě mleté.) Těsto by mělo být husté a nemělo by se rozpadat. Smažíme na rozpáleném sádle či oleji do zlatova a do křupava z obou stran.

Tipy

  • Pokud je těsto po přidání vloček málo pikantní, pamatujme, že mleté vločky mohou utlumit chuť. Neváhejme ho tedy před smažením ještě dochutit a přidejme trochu česneku nebo majoránky.
  • Není nutné smažit na velkém množství tuku. Máme-li kvalitní pánev, stačí ji vydatně vymazat tzv. mašlovačkou a pečlivě při smažení hlídat, aby se bramboráky nepřichytily. Odkládáme je na papírovou utěrku a z obou stran jí odsajeme tuk. Takto připravíme bramboráky jen s nejnutnějším minimem tuku.
  • Pro vylepšení chuti lze do těsta přidat např. nastrouhaný (nakrájený) kvalitní špekáček, pikantní salám nebo jinou uzeninu.
  • Můžeme servírovat s trochu kysaného (sterilovaného) zelí, případně se sklenicí piva.
Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Kybeberzločincům začínají žně. Na co si dát pozor při vánočních online nákupech a jak nenaletět

Kybeberzločincům začínají žně. Na co si dát pozor při vánočních online nákupech a jak nenaletět

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Jak na křupavé bramboráky, které nejsou plné prázdných kalorií. Tajemství jedné ingredience navíc

Jak na křupavé bramboráky, které nejsou plné prázdných kalorií. Tajemství jedné ingredience navíc

Bramboráky jsou klasikou, kterou milujeme. Mohou nás však potrápit tím, že nechtějí držet pohromadě. Někdo si je pro změnu odpírá kvůli obsahu mouky nebo protože jsou mastné, a tudíž hůře ...
Nejen pieta, ale také praktické záležitosti. Ani místo na hřbitově není zadarmo. Co lidé často nevědí

Nejen pieta, ale také praktické záležitosti. Ani místo na hřbitově není zadarmo. Co lidé často nevědí

Nejen o Dušičkách se na hřbitově setkáváme s tichem a úctou k těm, kteří už mezi námi nejsou. Zapálíme svíčku, položíme květiny a vzpomeneme. Přesto mnozí netuší, že to, co ...
Jak bezbolestně snížit domácí výdaje. Šetřit nemusí nutně znamenat omezovat se

Jak bezbolestně snížit domácí výdaje. Šetřit nemusí nutně znamenat omezovat se

Pocit, že všechno zdražuje, už nikoho nepřekvapí. Překvapivé ale je, kolik se dá ušetřit, aniž by člověk musel mít pocit, že si něco odpírá. Stačí pár změn v běžných zvycích, ...
Pomerančový srnčí hřbet. Dostupné suroviny, jednoduchá příprava, lahodná chuť

Pomerančový srnčí hřbet. Dostupné suroviny, jednoduchá příprava, lahodná chuť

Potřebujete upéct něco na zub, ale nemáte moc času? Náš pomerančový srnčí hřbet kombinuje snadno dostupné suroviny a jednoduchý postup. Navíc provoní váš domov příjemnou vůní pomeranče. Pokud použijete ozdobnou ...
Jak odejít dříve do důchodu II. díl – Předdůchod

Jak odejít dříve do důchodu II. díl – Předdůchod

Ne každý se dožívá důchodového věku v plné síle a zdraví, zvlášť když se jeho hranice v porovnání s minulostí výrazně zvýšila. Mnozí pak v duchu stříhají onen pomyslný metr, ...
Jak odejít dříve do důchodu I. díl – Předčasný důchod

Jak odejít dříve do důchodu I. díl – Předčasný důchod

Pokud patříte k těm, kteří si nedokážou představit, že by měli do pozdního věku podávat plný pracovní výkon, pak patrně uvažujete o dřívějším odchodu do důchodu. Máte dvě možnosti, z ...
Zájem o očkování prudce roste. Jak se vyhnout zbytečným komplikacím po aplikaci vakcíny

Zájem o očkování prudce roste. Jak se vyhnout zbytečným komplikacím po aplikaci vakcíny

Většina očkovacích center má na říjen naprosto plné termíny. Co se týká listopadu a prosince, najít volný termín je možné, ale výběr není příliš velký. Důvodem je zvýšený zájem zejména ...
Když je pojistka na auto příliš drahá. Kdy můžete vypovědět povinné ručení či havarijní pojištění

Když je pojistka na auto příliš drahá. Kdy můžete vypovědět povinné ručení či havarijní pojištění

V posledních letech ceny povinného i havarijního ručení stále rostou. Není výjimkou, že předpis na novou platbu zdraží nikoli o jednu či dvě stokoruny, ale i o částku blížící se ...
Slzy nejsou jen jedny, máme více druhů. Čím se liší, proč jsou slané a proč nám někdy dojdou

Slzy nejsou jen jedny, máme více druhů. Čím se liší, proč jsou slané a proč nám někdy dojdou

Říká se, že „slzy oči neoslabí, ale srdce posílí“. Slzy nás provázejí od narození až do konce života – někdy se bráníme, aby nevytryskly, jindy je nedokážeme zastavit. Pláčeme při ...