Proto určitě přijde vhod recept na doma uvařený oběd, jehož příprava nám nezabere příliš mnoho času a který přežije cestu do naší práce bez úhony. Další jeho velkou výhodou je, že jej bez problému ohřejeme stejnoměrně během chvilky v mikrovlnce, což zdaleka neplatí o každém pokrmu. Jeho pořizovací cena není rozhodně nijak závratná, přitom je chutný, zdravý a lehce stravitelný. Je vhodný i pro ty, kteří musí hlídat svou hmotnost.
Zapékané brambory se zeleninou a nivou
Suroviny
Mohlo by vás zajímat
- brambory
- květák (případně zbytky další zeleniny, např. brokolice)
- cibule
- pikantní uzenina (párek, klobáska)
- vajíčka
- niva
- sůl a koření (mletý kmín, pepř, oregano, sladká paprika, trochu chilli)
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Květák očistíme a nakrájíme na tenké a malé kousky. Pekáček nebo remosku vyložíme pečicím papírem, poklademe plátky brambor, posypeme jemně kořením, přidáme druhou vrstvu v podobě květáku (brokolice) a nakrájené uzeniny a opět okořeníme. Vrstvy střídáme podle množství surovin. Můžeme končit plátky brambor, ale nemusíme. Pokrm vložíme do trouby a zapékáme. Jakmile brambory částečně změknou, zalejeme obsah pekáčku rozmíchanými vajíčky. Jakmile se vajíčka řádně propečou, posypeme nastrouhanou nivou, kterou necháme v horké troubě roztopit a jemně zapéct. Zapékané brambory se výborně krájejí několik hodin po vychladnutí.




