„Na místě budou tři desítky stánků, které nabídnou například tvarůžkové dobroty, perníčky, řemeslné tyčinky, sýry, tradiční českou kuchyni, husí speciality, levandulové a medové produkty, ale i pečeného pštrosa, mexickou a balijskou kuchyni, speciální langoše nebo makrely na rožni. Nabídku doplní regionální piva, káva z lokálních pražíren nebo moravská vína,“ řekl Radek Stojan, ředitel pořádající Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje.
Víc než jídlo
Kromě kvalitního jídla na vás čeká třeba bublinová show, soutěže pro děti se strategií Olivie, vystoupení kouzelníka, malování na obličej, dobrodružná stezka s úkoly nebo gastro show kuchařů s ochutnávkami jídel. Celým dnem provází herec a moderátor Ivan Vodochodský.
O festivalu
„Festival vznikl s jasnou vizí – posílit regionální identitu, podpořit lokální výrobce a oživit cestovní ruch,“ vysvětlili organizátoři. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, kulturních a zájmových spolků, lázeňských institucí i jednotlivců, kteří mají chuť představit své produkty a nápady široké veřejnosti. Více najdete na webu.
Festivalová série zahrnuje pět míst Olomouckého kraje, první zastávka byla v polovině srpna v Prostějově, další potom v Jeseníku. Nyní bude následovat 6. září Náměšť na Hané – areál zámku, 14. září Šumperk – Sady 1. máje a 21. září Přerov – Park Michalov. Přijďte si užít regionální chutě i program vždy od 10:00 do 18:00 hodin s výjimkou Náměště na Hané, kde festival bude probíhat v čase od 10:00 do 19:00 hodin. Ve vedlejším areálu se ve stejný den konají tradiční dožínky.
Festivalové zastávky
Na akcích se kromě kulinářského umu, regionálních potravin, kultury a lákavých turistických cílů prezentuje i krajská strategie OLIVIE. Jejím cílem je koordinace a podpora projektů, které vedou k lepšímu zdraví a životnímu stylu obyvatel Olomouckého kraje.