Dnes je 24. 9. 2025 a svátek má Zlata

Fialový poklad na talíři. Zapečený lilek s nivou, kterému se těžko odolává

Zapékaná cuketa se stala v naší kuchyni téměř klasikou. Místo ní však můžeme použít také lilek, a to s vynikajícím výsledkem. I když lilek ještě nezahájil svou sezónu, již nyní se s ním setkáme v obchodech. Často bývá v akci, takže za výhodnou cenu pořídíme lahodný a zdravý oběd pro celou rodinu.

Jak má lilek v obchodě správně vypadat

Lilek, neboli baklažán, je v nejlepší kondici pro použití v kuchyni, když je lesklý a sytě fialový až černý (dle odrůdy). Pokud začíná blednout nebo žloutnout, není to již dobré znamení. Na dotek má být pevný a mírně pružný. Rozhodně by v něm neměly zůstávat otisky našich prstů. Slupka by měla být hladká a lesklá. Pokud je matná a začíná vadnout nebo se krabatit, má lilek svůj zenit za sebou.

Proč právě lilek

Lilek je výživově bohatá zelenina s mnoha přínosy pro zdraví. Jeho fialová barva je známkou přítomnosti silných antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před záněty a poškozením buněk volnými radikály. Lilek není bohatý na kalorie. Zároveň je dobrým zdrojem vlákniny, což může pomoci snížit hladinu cholesterolu a podpořit zdraví srdce.

Důležité upozornění

Lilek by se neměl konzumovat syrový, protože obsahuje solanin, který může být ve vyšších koncentracích toxický. Tepelná úprava solanin ničí.

Zapečený lilek plněný nivou

Jedná se o rychlý recept, díky němuž připravíte lehce stravitelný pokrm.

Suroviny

  • 2 střední lilky
  • 100 g sýru typu Niva
  • 100 g sýru typu Lučina
  • Několik lžic zakysané smetany
  • 50 g šunky
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
  • nasekané čerstvé bylinky – petržel, pažitka, tymián (není nutné)
Foto: Rýdlová J.

Postup

Lilek omyjeme a podélně rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme měkkou vnitřní část tak, aby vznikla „vanička“ s okrajem cca 1 cm. Vnitřek lilku můžeme jemně vymazat oblíbeným zapékacím kořením.

Jemně nastrouhanou (případně lžičkou rozdrcenou) Nivu dáme do misky a smícháme se smetanovým sýrem a několika lžícemi zakysané smetany, která dodá krémovou konzistenci. Dále přidáme na kousky nakrájenou šunku, vydlabanou dužninu lilku nakrájenou na malé kousky nebo nastrouhanou najemno a náplň dochutíme. Je-li příliš řídká, můžeme zahustit trochou jemných ovesných vloček. (V malém množství se v pokrmu naprosto ztratí.)

Rozkrojené lilky naplníme, položíme na pekáček vyložený pečicím papírem a dáme zapéct. Do pekáčku můžeme také nakrájet na středně hrubé plátky syrové brambory, které jemně osolíme a posypeme drceným kmínem. Tak si ušetříme nádobí i práci, a hlavní chod i přílohu připravíme najednou. Zapékáme na 180 °C přibližně 35 až 45 minut.

Přejeme dobrou chuť.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.
Lorem Ipsum Odebírat newsletter.
0 Komentáře
Nejlepší komentáře
Nejnovější komentáře Nejstarší komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

654645

Zářivá i úsporná. Katedrála svatého Václava dostala moderní LED osvětlení

OLOMOUC – Olomoucká katedrála svatého Václava a její věže se v noci představují v novém  světle. Moderní LED osvětlení nejen zvýrazňuje architektonické detaily, ale zároveň šetří energii a snižuje světelné ...

Safari park má novou hvězdu – a má dlouhý krk

TRUTNOVSKO – Safari Park Dvůr Králové stal svědkem mimořádného okamžiku: mládě kriticky ohrožené Rothschildovy žirafy poprvé vykročilo do venkovního výběhu. Tento vzácný přírůstek okamžitě uchvátil návštěvníky a stal se novou ...

VIDEO: Vážení kamionu odhalilo překročení hmotnosti o několik tun!

NOVÝ JIČÍN – Moravskoslezský KAMION-TEAM opět odhalil přetížený kamion, který převážel dřevo. S provozovatelem si dále sjedná nápravu správní orgán. Policie zkontrolovala tisíce aut Policisté z krajského oddělení silničního dohledu ...

Hasiči se v uplynulém týdnu nezastavili: Záchrana koně i pád horolezce v lomu

KRAJ – Hasiči v Libereckém kraji zasahovali v uplynulém týdnu u 180 událostí, nejčastěji u technických pomocí (62), ale také u požárů (12) a dopravních nehod (27). Jen o víkendu ...

Liberec už zná projektanty nové lanovky na Ještěd. Koho město vybralo?

LIBEREC – Liberec už má jasno v tom, kdo naprojektuje budoucí novou lanovou dráhu k legendárnímu horskému hotelu a vysílači Ještěd. Projektovou dokumentaci, inženýrskou činnost i autorský dozor zajistí sdružení ...

Drama na silnici II/324: Auto se střetlo s kombajnem a skončilo na střeše

HRADECKO – Na silnici mezi Dolním Přímem a Lubnem došlo v neděli 21. září večer k vážné dopravní nehodě. Krátce po 20. hodině se zde osobní automobil srazil s kombajnem ...

Dramatické pátrání na Žďársku. Čtyři děti zmizely, policie je hledala celou noc

ŽĎÁRSKO – Na noc ze soboty na neděli nejspíš dlouho nezapomenou rodiny čtyř kamarádů ze Žďárska. Tři chlapci a jedna dívka se v sobotu večer nevrátili domů a policisté po ...

Přerovská sportovní hala dostane obří LED obrazovku. Sport nabídne show jako z televize

PŘEROV – Přerovská sportovní hala projde technickým vylepšením, které ocení sportovci i fanoušci. Nová velkoplošná LED obrazovka přinese do haly nejen výsledky a přenosy v reálném čase, ale i emoce, ...

První veřejnou akci po rekonstrukci chystají Lidové sady na konci tohoto roku

LIBEREC – Rekonstrukce libereckých Lidových sadů spěje do finále. Z památkově chráněného objektu vzniká moderní kulturně kreativní centrum, které nabídne zkušebny pro hudebníky, nahrávací studio i opravené sály s novým ...

Na boj s velkou vodou na Frýdlantsku uvolní kraj téměř milion korun

FRÝDLANTSKO – Liberecký kraj přispěje bezmála milionem korun na přípravu protipovodňové ochrany v Černousích na Frýdlantsku. Obec chce vybudovat téměř kilometr dlouhé zemní hráze, které by měly ochránit obyvatele před ...
×

Zapomenuté heslo