Nejen chutné, ale i zdravé
Kromě své nezaměnitelné chuti mají meruňky mnohé další přednosti. Syrové jsou bohaté na vitamín C. Přibližně tři až čtyři středně velké plody stačí k pokrytí poloviny denní dávky tohoto vitamínu. Dále jsou také bohaté na vitamín A. V malém množství obsahují rovněž další nutné vitamíny a minerály. Jelikož jsou zdrojem vlákniny, ocení je v rozumném množství také naše trávení. Ačkoli mohou chutnat velmi sladce, jejich obsah cukru je relativně nízký. Díky vysokému obsahu vody mají také nízký obsah kalorií.
Nejsou ale pro všechny
Meruňky patří mezi ovoce, které může u někoho vyvolat alergickou reakci. Ta se často projevuje svěděním v ústech, na rtech a/nebo hrdle, dále může také dojít ke kožní reakci v podobě vyrážky či kopřivky.
Tušíte, odkud jsou?
Mnohé překvapí původ meruněk. I když tušíme, že se asi nejedná o jižní Moravu, většinou tipujeme nějakou teplejší část Evropy. Ve skutečnosti však pocházejí z Číny, kde se pěstovaly již před více než 4000 lety. Do Evropy se rozšířily až počátkem našeho letopočtu, a to přes Arménii. Řekové je pro jejich vzhled nazývaly Zlaté vejce slunce.
Meruňkový dezert se zakysanou smetanou
Suroviny
- 2 vanilkové pudinky
- 500 g čerstvých meruněk nebo 1 velká konzerva kompotovaných
- 750 ml tekutin (šťáva z meruněk + voda)
- 250 g dětských piškotů
- 300 g zakysané smetany (nejlépe 18%)
- Kokos
- Cukr
- Čokoláda na ozdobení (není nutná)
Postup
Čerstvé meruňky nakrájíme a vhodíme do 500 ml vroucí vody. Povaříme, dokud nezměknou, osladíme a scedíme. Ovoce necháme vychladnout a horkou šťávu použijeme na přípravu pudinku. Pudinkový prášek rozmícháme v 250 ml studené vody a vmícháme do mírně vařící meruňkové šťávy. Vznikne nám tak hustý pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme zakysanou smetanu a dle potřeby dosladíme.
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo potravinářskou folií a na ni naskládáme první vrstvu: piškoty, meruňkový krém ze zakysané smetany a kousky meruněk (můžete je i rozmačkat na pyré) a nakonec posypeme kokosem. Stejně položíme druhou vrstvu, přičemž piškoty dáme plochou stranou nahoru. Povrch na mažeme zbytkem krému a posypeme kokosem. Můžeme jemně ozdobit čokoládovou polevou. Necháme odležet v chladnici, minimálně 12 hodin. Přejeme dobrou chuť!


