Tvaroh je ideální volba
Tvaroh je bohatý na lehce stravitelné bílkoviny, zajistí delší pocit sytosti a je také významným zdrojem vápníku a vitaminu B2. Pro každého, kdo jí rád zdravě a chutně, je tvaroh ideální volbou. Výjimkou jsou však lidé, kterým trávení mléčných bílkovin dělá problém, či na nějakou z nich mají dokonce alergii.
Suroviny na těsto
- 250 g hustého tvarohu (nikoli vodnatý nízkotučný tvaroh)
- 250 g Hery nebo másla
- 300 g hladké mouky (množství je přibližné, závisí na vlastnostech tvarohu)
Suroviny na náplň
- 300 g tvarohu v kostce
- 1 citrón
- Cukr moučka dle chuti
- Trocha kokosu a rozinek
Příprava těsta
Tuk vyndáme z lednice o něco dříve, aby změkl a lépe se s ním pracovalo. Rovněž tvaroh by neměl být příliš chladný. Nejdříve zpracujeme tuk a tvaroh, pak přidáváme mouku. Je-li tvaroh řidší, budeme potřebovat mouky o něco více, než je uvedeno v rozpisu. Těsto zpracujeme rukama, výsledkem by měla být kompaktní hmota. Těsto dáme odpočinout do lednice na cca 30 min., klidně ho tam ale můžeme nechat až do druhého dne.

Příprava náplně
Náplň připravíme tak, že v misce rozmícháme tvaroh s moučkovým cukrem a šťávou z citrónu. Náplň nesmí být řídká, protože by vytekla, proto používáme hustší kostkový tvaroh. (Nemáme-li použijeme k zahuštění trochu vanilkového pudinku v prášku.) Výbornou chuť dodá nastrouhaná citronová kůra, problém však je, že by správně neměla být chemicky ošetřená. Můžeme rovněž přidat trochu kokosu a předem namočené rozinky, není však nutné.
Těsto i pracovní plochu mírně posypeme hladkou moukou, aby se těsto nelepilo, a vyválíme válečkem na tenčí plát. Z něj vykrajujeme kolečka, která naplníme tvarohovou náplní a následně přehneme na půl. Okraje těsta k sobě po celé délce pevně přitiskneme, aby náplň nevytekla. Práci výborně usnadní formičky na obrázku.
Pečení
Naše výtvory dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Při této teplotě také pečeme, dokud se těsto nezačne zbarvovat do zlatova (cca 15 až 25 min. dle velikosti chrupinek a typu trouby). Ještě teplé chrupinky pocukrujeme moučkovým cukrem nebo přímo v cukru obalíme. Právě tento krok je ovšem pro naše zdraví nejméně prospěšný, takže „otrlé“ povahy jej mohou vynechat, popř. cukrem zdárně šetřit.


